Sundspärlans historia

Redan i slutet av 1800-talet fanns tankar på att starta ett nöjesetablissemang för arbetare. En samlingsplats för arbetarna att hålla politiska möten på. En miljö för billiga och bra nöjen.

 

I Helsingborg letade man år 1895 efter en lämplig plats för ett Folkets Park och hittade natursköna Jordbodalen. När dalens ägare, Härlyckesmen, som inte var ovillig att sälja, höjt priset för marken tre gånger, valde man istället att kontakta Sjöcrona-släkten som ägde gården Fältarp med både park, trädgård och åkermark på totalt 26 tunnland. Gården var till salu och köpet gick i lås. Parken fick namnet – Parken.

 

Från början var de flesta folkparker i Sverige ganska enkla anläggningar men i takt med framgångarna, kom det nya. Man byggde ut och byggde till i de flesta parker och nöjesarrangemangen breddades.

 

1920 byggde Parken i Helsingborg sin teaterbyggnad. Teaterföreställningar kompletterades med bondkomik, revyer och enkla kuplettsångare.

 

1925 kunde Parken i Helsingborg inviga den nya stora danspaviljongen som betecknades som en av Skandinaviens förnämsta med sin vackra och stilfulla arkitektur. Rekordet för försålda dansbiljetter slogs gång på gång och 20 000 sålda biljetter under en kväll var inte ovanligt.

 

I början av 30-talet fanns det ingen som kunde mäta sig med folkparkerna när det gällde att föra ut nöjen och kultur till folket. Det blev populärt att skaffa egna tivolianläggningar. Parken i Helsingborg uppförde en tivolihall som blev en stor succé. Revyerna blev accepterade i folkparkerna och jazzen trängde sig fram som en ny musikform. AliceBabs gör sitt första framträdande i Parken i Helsingborg 1940.

 

Men parken var inte bara en folkpark, det var en djurpark också. Redan 1908 inköptes de första djuren till parken; två apor. Man insåg attraktionsvärdet i denna djurpark (i Jordbodalen) och anskaffade både fåglar, björnar och kronhjortar.  På 50-talet utökades djurbeståndet ytterligare med renar och rådjur.

 

Rocken intog scenerna på 50- och 60-talet och i Parken spelade den engelska gruppen Dave Clark Five, Cliff Richards. Måndagsträffarna i Parken var populära tillställningar.

 

1972 invigdes den nya danshallen i Parken. Hallen var utrustad med dåtidens moderniteter - en vridscen. Mogendans och dansbands-eran startade men fick konkurrens av både trubardurer och diskotek på andra håll.

 

1982 fick folkparken namnet Sundspärlan och fullständiga rättigheter. Då anordnades danssupékvällar och företagsfester på löpande band. På 80-talet stod Sveriges främsta artister på Sundspärlans scen och publiken vallfärdade för att se Carola, Herreys m fl.

 

90-talet blev krogshowernas årtionde. Sundspärlan tog emot 1000 gäster per kväll under 10-15 föreställningskvällar varje höst. 1994 blev Sundspärlan vald till Årets Folkpark och året därpå firade vi 100-årsjublieum med stor artistgala.

 

I september 2009 stod vi klara med en fantastisk ny och modern arena. Idag står vi starkare och fräschare än någonsin, redo för utmaningar och större upplevelser!

Kontakta oss för en förfrågan:

Namn

E-post

Ämne

Meddelande